Блог

Антона Полтева

  • Головна
  • Блог
  • Нерухомість
  • У строю бізнес-«ангелів»: опубліковано каталог провідних інвесторів для українських стартапів

personal

У строю бізнес-«ангелів»: опубліковано каталог провідних інвесторів для українських стартапів

04.01.2022

Проблема багатьох перспективних українських стартапів та компаній малого та середнього бізнесу – у тому, що вони часто не володіють достовірною інформацією про те, де та в кого залучити фінансування на ранніх стадіях. Схоже, що каталог “Investors Book 2021” допоможе подолати ці інформаційні розриви (gaps).

У чому крутість новини. Нещодавно було опубліковано «Книгу інвесторів 2021» - великий каталог із 85 представників венчурного та іншого капіталу, які інвестують, або готові інвестувати в українські техно-команди. “Investors Book 2021” – це результат глибокої та скрупульозної дослідницької роботи Української асоціації венчурного та приватного капіталу (UVCA), за результатами якої в одному місці було зібрано найбільш репутаційні та потужні українські інвестори, які фінансують стартапи та технологічні компанії МСБ у рамках ранніх раундів. Стейкхолдерами дослідження стали такі авторитетні структури, як USAID у рамках його Програми конкурентоспроможної економіки в Україні (USAID-CEP) та Міністерство цифрової трансформації України. В “Investors Book 2021” зібрані найсвіжіші апдейти та інсайти про інвестиційні угоди у фінтех-секторі, їх кількість, обсяги фінансування, розкрито ключову інформацію для ефективної взаємодії та розвитку всіх учасників ІТ-індустрії країни.

Ціль цієї роботи. Організатори проекту були натхненні успіхом українських стартапів, які вже сьогодні вийшли на світовий рівень. За показовими кейсами ходити далеко не треба – як приклад наводяться “GitLab” та “Grammarly”, засновані українцями, які сьогодні досягають «захмарних» оцінок на світових ринках капіталу. Але потенціал українського фінтеху ще далекий від повноцінного розкриття, водночас, ключем до успіху є доступ до фінансування на ранніх стадіях. «Книга інвесторів 2021» якраз і допоможе молодим та амбітним стартапам зорієнтуватися у пошуку інвестицій. Це – і яскрава спроба показати міжнародним інвесторам, наскільки динамічний сучасний технологічний сектор в Україні, та мотивувати їх активніше інвестувати в українські фінтех-стартапи. А для інвесторів, обраних у цей своєрідний рейтинг і які сьогодні складають потужну екосистему, – це можливість додаткової заяви про себе на ринку та залучити нових партнерів.

Хто у авангарді. Дослідники UVCA проаналізували активність понад 150 учасників українського інвестиційного ринку, провівши глибоке опитування щодо їх діяльності у 2016-2021 рр. Далі було обрано 85 учасників - фонди венчурного капіталу, фонди прямих інвестицій, т. зв. «сімейні» фонди, бізнес-інкубатори та акселератори, інвестиційні компанії, корпоративні інвестиційні фонди, бізнес-«ангели» - які здійснили як мінімум одну інвестиційну угоду та мають як мінімум одну портфельну компанію. Серед топ-структур, що увійшли до каталогу – 12 т.з. "newcomers", які вийшли на ринок як венчурні інвестори в останні 1-2 роки. Разом з останніми, в каталозі можна знайти таких "зубрів" інвестиційного бізнесу, як "Chernovetskyi Investment Group", "Concord Capital", "Innovation DTEK", "Horizon Capital" та ін.

Бути у почесному строю бізнес-«ангелів». Для мене є високою честю увійти до числа провідних венчурних інвесторів України, які надають фінансову та експертну підтримку перспективним стартапам на ранніх стадіях. З каталогу “Investors Book 2021” можна дізнатися, що фінансово-промисловий холдинг “Titamyr Group”, партнером якого являюсь, інвестує та розвиває проекти у сферах фінтех, будівництва, інтернет-маркетингу, розробки програмного забезпечення, машинного навчання тощо. На основі інвестиційної стратегії – фінансування операційно-прибуткових компаній шляхом купівлі частки, або вкладень у збільшення оборотних коштів. Кращі вертикалі - програмне забезпечення для бізнесу та HR, споживчі товари, CyberTech, EdTech, кіберспорт та ігрова індустрія, FinTech та InsurTech, Foodtech, HealthTech & Wellness, MarTech & Media.

Замість підсумку. Дослідницька та партнерська група проекту «Книга інвесторів 2021» виконала колосальну роботу та заощадила іншим стейкхолдерам інвестування величезну кількість часу. Лайфхак: терміново качайте Manual, діліться ним з друзями, які перебувають у пошуку інвестицій. Навіть якщо ви зараз не піднімаєте раунд, цей каталог може стати в нагоді в майбутньому!


“Investors Book 2021”: https://investorsbook.uvca.eu/